Titular notícies

VOLEN TANCAR RÀDIO L'HOSPITALET, una OPORTUNITAT per L'AUTOGESTIÓ PROLETÀRIA!

Dilluns 12 Desembre 2011


En Damià Caro, membre de l'Associació COMSOC - Comunicació Social i col·laborador del Món Obert, el programa de cooperació i solidaritat de Ràdio L'Hospitalet, comparteix una declaració sobre el més que probable tancament de la Televisió i Ràdio L'Hospitalet. Els mitjans de comunicació públics de l'Hospitalet de Llobregat, la ciutat amb més densitat de població de Catalunya. Proposa cooperativitzar l'emissora de ràdio, qui ha permès potenciar des de l'any 2006 dues iniciatives que faciliten la socialització de la comunicació: www.contesdelmon.org i www.coneixmon.org.


"Des de l'any 2003 col·laboro en el Món Obert de Ràdio L'Hospitalet, el programa de ràdio dedicat a la cooperació i la solidaritat de la ciutat impulsat per SICOM – Solidaritat i Comunicació. Uns anys que m'han servit per aprendre l'ofici de periodista, conèixer el tercer sector i viure de més a prop les desigualtats socials que pateixen els pobles de la Terra. Una professió que m'ha permès conèixer a desenes de persones i col·lectius -molts d'ells del municipi- que treballen per una justícia social efectiva sense fronteres.

Una d'aquestes entitats és l'Observatori del Deute en la Globalització  a qui vaig fer un reportatge a inicis de novembre en motiu de les jornades “Vivint en Deutecràcia: el Deute als Països del Nord, aprenent del Sud” que es va celebrar a Madrid. Segons les seves dades el deute de l'economia espanyola s'estima en 4,25 bilions d’euros (un 400% del PIB). Del qual, només un 16% d’aquest deute correspon a les administracions públiques, mentre que el 84% restant és del sector privat. Per tant amb quina legitimitat els governants ens fan pagar per una crisi que no hem creat els ciutadans? Fins quan les famílies treballadores suportarem aquesta opressió constant?

En l'actualitat els capitalistes governen a cara descoberta els interessos generals dels estats del vell continent i dilueixen els drets i les prestacions socials. L'Europa del capital es desfà i els polítics de torn ja no saben com salvar la unió monetària. Estem en un canvi de paradigma, en una època de transformació social iniciada per l'erosió dels pilars bàsics de qualsevol societat: educació, salut i comunicació.

En el cas de la comunicació, recordeu com a inicis d'any l'Associació Catalana de Ràdio, que és la patronal de les emissores privades, va demanar a la Generalitat que redueixi l'oferta de ràdio pública del país amb el pretext que està “doblement finançada i té funcions redundants”? Doncs uns mesos més tard, i després dels comicis electorals aquesta petició s'està executant. Ràdio Manlleu, i Ràdio i Televisió Mallorca són els primers casos de tancament de mitjans de comunicació públics. Quin és el color polític d'aquests tancaments? Tan fa!

Una setmana després de les eleccions estatals, el dilluns 28 de novembre, els treballadors de la Televisió i Ràdio L'Hospitalet rebien astorats la notícia del tancament dels mitjans de comunicació municipals. De cop i volta, el 31 de desembre, tancarien. Sense cap previ avís ni diàleg amb el consistori, només alguns rumors unes setmanes abans. Núria Marin, l'alcaldessa socialista de la ciutat, confirmava la decisió la mateixa tarda i convidada a les famílies hospitalenques a seguir, a partir del 2012, l'actualitat de la segona ciutat més gran de Catalunya i una de les urbs més densament poblades d'Europa a través del seu Facebook i Twitter.

manifestacio salvem tv hospitalet

Imatge extreta de www.salvemtvlh.com

La justificació pel tancament de la Televisió i la Ràdio de L'H: el context de crisi econòmica i l'ajustat pressupost per al proper any. Un context que no afecta per igual a tots els treballadors públics del municipi, es veu. Sabien que amb la reducció d'un 10% dels sous dels alts càrrecs de l'Ajuntament de L'Hospitalet els mitjans públics de la ciutat podrien continuar funcionant com fins ara? I que els representants polítics de la ciutat cobren -a més de la seva mensualitat- 1.700 euros per cada ple?

Diuen que la intel·ligència no es demostra per la quantitat de coses que saps sinó per la capacitat de fer-se preguntes. Continuaré doncs, malgrat no tenir cap Doctorat en Administració i Direcció d'Empreses. Quina reducció de costos representa recol·locar als treballadors púbics de Ràdio L'Hospitalet en altres estaments de l'administració municipal? Pagar menys de llum, aigua, telèfon i Internet mensualment de l'edifici situat a la Plaça Francesc Macià? Potser hi ha algun interès polític en tancar els mitjans de la ciutat? Raons polítiques en deuen haver, perquè de solucions econòmiques n'hi ha. En el ple municipal del dimarts 20 de desembre es decantarà la balança.

La desinformació de les veïnes i veïns de la ciutat erosionaria la cohesió social davant d'un panorama de retallades incessant i de desorientació popular. La comunicació és més important ara que mai, per explicar el què passa i per seguir donant la veu a aquelles famílies que ho estan passant malament i a aquelles que s'espavilen per practicar altres formes de vida i que generen horitzons d'esperança.

"Ella está en el horizonte. Me acerco dos pasos, ella se aleja dos pasos. Camino diez pasos y el horizonte se corre diez pasos más allá. Por mucho que yo camine, nunca la alcanzaré. ¿Para que sirve la utopía? Para eso sirve: para caminar." En aquests camins utòpics que marca Eduardo Galeano han caminat milers de persones i col·lectius. Sòcrates, el conegut futbolista brasiler mort recentment, als anys 1980 va liderar un equip de futbol autogestionat, el Corinthians. Més a prop de casa nostra, i fa uns mesos, el CAP de Viladecavalls també va a passar a mans del poble. Alternatives a les relacions capitalistes s'estan construint al costat de casa nostra i potser és hora que ho fem a la pròpia.

El 2012 és l'Any Internacional de les Cooperatives, potser el podríem celebrar. Amb més d'un segle i mig d'història i presència a tot el món, l'economia cooperativa es basa en la democràcia interna, la importància de les persones i el treball enfront del capital, així com la priorització dels seus membres i de la comunitat, abans que el lucre econòmic. A les famílies proletàries ens cal construir alternatives laborals al treball precari que ens imposa el sistema econòmic actual, i l'economia cooperativa ens proporciona una economia solidària i redistributiva. Per alguna cosa en aquests temps de canvi i renovació social la cooperativa és l'únic tipus de societat empresarial que està en alça, perquè no segueix el ritme estricte del capital. televisio radio hospitalet

Imatge extreta de www.directe.cat

Ara em direu que això és cosa de hippies i de quatre gats... Doncs no! Sabíeu que a Catalunya hi ha més d'un milió de persones vinculades al cooperativisme i que al món aquesta xifra arriba a 1.000 milions? Fem una petita volta planetària: al Japó 1 de cada 3 famílies és membre d'una cooperativa; a Bèlgica les cooperatives farmacèutiques ocupen gairebé el 20% de la quota de mercat; i a Colòmbia les cooperatives cobreixen el 15% de necessitats en salut. Una darrera dada: les cooperatives creen arreu del món més de 100 milions de treball, un 20% més que les empreses multinacionals.

Des dels mitjans de comunicació de la ciutat tenim l'oportunitat de demostrar públicament als nostres conciutadans que una altra forma de treballar per viure és possible, sense dependències d'administracions i empreses, a través de l'autogestió proletària, del tracte entre iguals. Us convido a que apostem per un nou model de ràdio basat en la cessió de les instal·lacions i equipaments municipals, en la transparència, la participació ciutadana, i el suport públic i privat a l'autogestió comunicativa. Animo a la Generalitat de Catalunya, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, l'Ajuntament de L'Hospitalet i als treballadors de l'emissora municipal a què iniciïn el procés per constituir la Ràdio Cooperativa de L'Hospitalet de Llobregat!"

Si ens ho creiem i caminem plegats, el futur està a les nostres mans!


Comentaris
  1. Miquel Carrillo ( 16/12/2011 12:12:01 )
    Estic amb l'Olimpia, deixem de tancar coses, com si no hi hagués cap altra solució. Posem-nos a repensar i a actuar per treure endavant el que pensem que és necessari, com ara informar des de la visió pública i l'interès general.
    Clar que és de hippies, és una solució imaginativa. Als hippies mai els haguessin tancat tantes caixes i empreses, perquè s'haurien autoorganitzat com ho faran a Ràdio Hospitalet.

    Endavant, hippies de les ones!
  2. Jordi Caixàs ( 14/12/2011 10:10:35 )
    Jo vaig proposar-ho a la gent de la tele. Resposta: això és de hippis.
  3. Olimpia Gonzalez ( 14/12/2011 03:03:10 )
    Crec que la proposta de constituir una ràdio cooperativa és no sols una solució a la situació actual, sinó una alternativa de funcionament en molts altres ambits de la societat.  Durant aquest anys heu fet un treball molt interessant fent arribar el món de la comunicació a les escoles, a la gent de la ciutat. Heu recollit la realitat que us envolta fent una programació propera i significativa pels ciutadans, on la seva opinió ha trobat un espai de difusió i això no te preu. Per la qual cosa no és pot penalitzar, enmudint tantes veus, amb un tancament en nom de la crísi.
    Rebeu tot el meu recolçament
Your email will not be disclosed anywhere
Últimes Notícies