Sigui com sigui per a nosaltres ha estat un regal dinamitzar una eina que ha facilitat l’aprenentatge significatiu de la llengua catalana al mateix temps que ha acollit la cultura popular de diferents orígens, afavorint la convivència social i combatent el feixisme. Un concurs que hem convocat des de COMSOC però que ha bategat gràcies a l’entusiasme de centenars d’infants, joves i adults que ens han contat històries socials. Un entusiasme alimentat per l’empenta de desenes d’educadors i educadores que han facilitat espais de diàleg intercultural i d’aprenentatge significatiu.
És per això que, per una banda, donem les gràcies a les gairebé 10.000 persones d’arreu del món i de 6 a 99 anys que a títol individual o col·lectivament hi han participat amb l’escola, l’institut, l’AMPA, el centre obert, el Centre de Normalització Lingüística o el moviment social; i per l’altra, animem a les més de 200 comunitats educatives de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andorra i l’estranger que s’han atrevit a «escoltar i contar el món» a seguir facilitant relats -com deia Eduardo Galeano- d’aquelles «realitats quotidianes de molta gent petita [que], en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món».
És per això que, per una banda, donem les gràcies a les gairebé 10.000 persones d’arreu del món i de 6 a 99 anys que a títol individual o col·lectivament hi han participat amb l’escola, l’institut, l’AMPA, el centre obert, el Centre de Normalització Lingüística o el moviment social; i per l’altra, animem a les més de 200 comunitats educatives de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andorra i l’estranger que s’han atrevit a «escoltar i contar el món» a seguir facilitant relats -com deia Eduardo Galeano- d’aquelles «realitats quotidianes de molta gent petita [que], en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món».
Cada vegada que hem rebut un conte ha estat un goig, ens hem posat els auriculars i ens hem endinsat en l’univers sonor que ens han suggerit les veus dels petits i grans trobadors. Recordem especialment la primera audició de la llegenda de les Dones d’aigua, de l’Escola Dones d’Aigua, de Sant Iscle de Vallalta, l’any 2010. A dia d’avui hem recollit gairebé 1.000 contes accessibles a www.contesdelmon.org. Tots els relats, recuperats de la memòria col·lectiva o creats per a l’ocasió, ens apropen a una realitat social del planeta Terra i conformen un descomunal patrimoni immaterial de cultura popular de tradició oral. | Banner de Contes del Món |
Una de les inquietuds de COMSOC ha estat (i ho continuarà sent) fer transcendir els contes més enllà de les quatre parets d’una aula. Diferents canals i formats ens permeten lograr aquest objectiu: ràdios amigues, tallers radiofònics, llibres-discs i espectacles. Ràdios amigues emeten periòdicament els audiocontes i emissores com Catalunya Ràdio (àudio), Radio Euskadi (àudio) i Ona Mediterrània (àudio) han destacat l’iniciativa en programes especials. Ressaltar la fidelitat del programa Bon dia menuts! de Ràdio Tordera que any rere any ha informat sobre l’actualitat del certamen als petits i grans del seu poble.
A partir d’una sel·lecció de contes participants al Concurs de podcast que ens permeten treballar diferents Drets Humans hem realitzat i realitzarem tallers radiofònics amb infants i joves de Primària i Secundària. Els tallers radiofònics pels Drets Humans ens permeten arribar a les aules amb el nostre kit de ràdio i problematitzar sobre el dret a una alimentació adient, el dret a un habitatge digne, el dret a l’aigua, el dret al mediambient o el dret a viure en pau. A través de dinàmiques participatives i col·laboratives el jovent proposa solucions al nus que plantegen les històries, i així assaja solucions a les realitats complexes en les què vivim.
Ràdios amigues |
Tallers radiofònics |
Anualment i de forma ininterrompuda durant set anys hem publicat un llibre-disc amb els 24 contes finalistes del concurs de podcast, els dos primers anys ho vam fer gràcies a subvencions públiques i a partir de la tercera edició fruit del suport popular via campanyes de micromecenatge. Actualment us podem oferir a la botiga online una col·lecció de sis llibres-cd, que es veurà ampliada en pocs mesos amb la setena publicació del certamen, més una recent ecoedició feta amb Pol·len per potenciar el missatge de «Quan perdem la por, un conte inspirat en la lluita de la PAH» de Lúa Todó, que va quedar finalista de la sisena edició del certamen, i està il·lustrat per Joan Turu.
A dia d’avui compartim quatre històries contades i cantades amb la «Diada dels Contes del Món» i la llegenda tibetana de l’ocell de la felicitat feta espectacle amb «Cooperem o competim?», en podeu veure diferents fotografies. Una activitat que és possible gràcies a l’animació d’en Carles Cuberes, na Marta Gorchs, en Rah-mon Roma, i en Jordi Tonietti. Per entendre el què avui som i fem cal recordar l’Oriol Canals, que va ser clau per crear aquest grup d’artistes i impulsar els espectacles que coordinem des de COMSOC. Una menció especial també pel Jaume Barri i pel Manel Hernández, que van treballar amb nosaltres els primers anys del concurs.
Llibres i discs editats per COMSOC |
Espectacles d'animació |
El treball en xarxa ha estat un altre element vital que ens ha permès arribar fins a la setena edició del Concurs de podcast – Contes del Món, i per això agraïm el suport d’entitats com Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, la FAPAC - Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya, l’AMAPEI - Associació de Músics i Animadors Professionals d'Espectacles Infantils, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Observatori DESC, Pol·len edicions, la Fundació Iwith, etc. I el recolzament d’institucions com l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, el Departament d’Ensenyament i la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Hem viscut intensament aquests set anys i hem après molt gràcies als vostres relats. Ara aturem el concurs de contes radiofònics però no parem com a COMSOC, tenim ganes d'impulsar experiències de ràdios educatives i facilitar eines educomunicatives comunitàries. Us animem a què ens escriviu les vostres vivències en el marc del Concurs de podcast - Contes del Món a info[@]comsoc.cat i a què ens mantinguem en contacte per construir un món millor.